De mythes van cyberbeveiliging doorprikken

De mythes van cyberbeveiliging doorprikken: Wat u moet weten en doen om uzelf te beschermen 

De wereld van digitale beveiliging is misschien wel een van de meest onbegrepen en vaak verkeerd besproken onderwerpen van dit moment. Met regelmatig nieuws over cyberaanvallen, gegevensinbreuken en phishing-zwendel is het geen wonder dat veel mensen in de war zijn over wat deze cyberbeveiligingsrisico’s precies voor hen betekenen en hoe ze zich ertegen kunnen beschermen. 

Wat is cyberbeveiliging? 

Cyberbeveiliging is de praktijk van het beschermen van computers, netwerken, programma’s en gegevens tegen inbreuk, schade of verstoring. Het omvat een breed scala aan activiteiten, zoals het veilig ontwerpen en bouwen van systemen, het veilig beheren van de systemen en de veilige werking van systemen, evenals het reageren op en herstellen van incidenten die worden veroorzaakt door ongeoorloofd gebruik van systemen of gegevens.  

Waarom is cyberbeveiliging belangrijk? 

Het belang van cyberbeveiliging kan niet genoeg worden benadrukt. Het is de basis van hoe we technologie en het internet gebruiken, dus als het in gevaar komt, dan komen alle andere digitale functies ook in gevaar. Alledaagse activiteiten zoals bankieren, winkelen of online communiceren met vrienden en familieleden kunnen tot stilstand komen als cyberbeveiliging geen prioriteit is. Met dat in het achterhoofd is het geen verrassing dat de meeste bedrijven zich zorgen maken dat ze gehackt worden, terwijl de meerderheid van de internetgebruikers zich zorgen maakt dat ze het slachtoffer van een cyberaanval worden.  

De ernst van cyberaanvallen 

Cyberaanvallen zijn al decennialang aan de orde van de dag, waarbij de frequentie en de ernst van de aanvallen jaar na jaar toenemen. Cyberaanvallen zijn meer dan ooit deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven, maar de meeste mensen lijken de dreigingen niet serieus genoeg te nemen. Naar schatting wordt de gemiddelde persoon ten minste eenmaal in zijn leven het slachtoffer van cybercriminaliteit, met financiële verliezen van gemiddeld 12.000 euro per persoon.  

3 eenvoudige stappen om uzelf te beschermen tegen hackers 

Uzelf niet beschermen tegen cyberaanvallen en hackers is geen optie – het is een noodzaak die iedereen die het internet gebruikt zou moeten nemen. Hier zijn 3 eenvoudige stappen die u kunt nemen om uzelf online beter te beschermen. 

 – Leer meer over cyberbeveiliging: hoe meer u weet over de bedreigingen die er zijn en hoe ze werken, hoe beter u voorbereid zult zijn om uzelf ertegen te beschermen. Er zijn tal van online bronnen waarmee u meer te weten kunt komen over de basisbeginselen van cyberbeveiliging, of u kunt een cursus volgen aan een plaatselijke universiteit of hogeschool als u nog dieper wilt gaan.  

– Gebruik sterke wachtwoorden: wanneer u uw online accounts aanmaakt, moet u sterke, unieke wachtwoorden gebruiken die ten minste 12 tekens lang zijn en een combinatie van letters, cijfers en symbolen gebruiken. Wachtwoordmanagers kunnen u helpen al uw wachtwoorden bij te houden. 

 – Gebruik 2-factorauthenticatie: schakel waar mogelijk 2-factorauthenticatie (2FA) in om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan uw online accounts. Dit betekent dat zelfs als iemand uw inloggegevens en wachtwoord te pakken krijgt, hij niet in uw account kan komen zonder toegang te hebben tot een ander stukje informatie dat alleen u hebt – meestal uw mobiele telefoon. 

 

Conclusie 

De wereld van digitale veiligheid is misschien wel een van de meest onbegrepen en vaak verkeerd voorgestelde onderwerpen van vandaag. Met deze basistips kunt u uzelf beschermen tegen veelvoorkomende bedreigingen zoals phishing-zwendel of malware-aanvallen en erop vertrouwen dat uw gegevens online veilig zijn. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *